Sposób przygotowania

1 jajko
sól
pieprz mielony
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
olej
1 łyżka masła
bułka tarta
Wymieszać mięso , puree ziemniaczane , jajko. Doprawić solą i pieprzem mielonym .Uformować 6 ,,paluchów ,, i obtoczyć je w bułce tartej .
Na patelni rozgrzać olej do smażenia ( sporo = tak by ,,paluchy,, były zanurzone do połowy ). Smażyć na rumiano - ostrożnie przewrócić ( bardzo ostrożnie bo są delikatne i łatwo się rozpadają ) dodać w ostatniej fazie smażenia masło .
Podawać z surówką - proponuję z kapusty pekińskiej i dodatkami i niewielką ilością oleju.
Moim zdaniem nie potrzeba sosu ale jak ktoś lubi to można dodatkowo polać sosem .

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Podoba mi się ten pomysł, chętnie wypróbuję.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    fajny pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !