Sposób przygotowania

Ugotować wodę - ok. 1 i 1/2 szklanki, dodać szczyptę soli i ok. 2 łyżek margaryny. Garnek zdjąć z palnika, dodać do wrzątku 1 szkl. mąki. Energicznie wymieszać do momentu aż znikną grudki. Jeszcze chwilę pogotować na wolnym ogniu. Gotowe. Łymiszka (w niektórych rejonach zwana prażochą) nadaje się jako dodatek np. do zup - świetna zamiast kluseczek. Tak naprawdę to takie kluseczki dla leniucha. Wystarczy masę podzielić łyżką na mniejsze porcje. Świetna również z gulaszem, pulpetami etc. Polecam łymiszkę z ugotowanym mlekiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !