Sposób przygotowania

Schab opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na drobniejsze części (kotlety). Kotlety ponownie opłukać i lekko zbić. Na płaskim talerzu przygotować sok z cytryny. Każdy kawałek sachabu namoczyć z obu stron w soku z cytryny, a następnie natrzeć solą. Tak przygotowane kotlety odstawić na 25 minut w chłodne miejsce. Winogrona poodrywać od kiśći (można ściągnąć skórkę), poprzekrajać na połówki i wyciągnąć pestki. Jabłka obrać i pokroić na drobniejsze plasterki. Na rozgrzany na patelni tłuszcz położyć posiekane plasterki jabłek oraz wyczyszczone połówki winogron. Dusić przez 7 minut na małym ogniu, w połowie duszenia posłodzić. Do pozostałego po maczaniu schabu soku z cytryny dodać miód i wymieszać. Przygotowane kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju. Na chwilę przed końcem smażenia każdy z kotletów polać mieszaniną soku z cytryny z miodem oraz posypać szczyptą papryki czerwonej. Po doprawieniu kotletów smażyć jeszcze przez chwilę, najlepiej pod przykryciem. Po przygotowaniu kotletów ułożyć je na półmisku i obsypać do okoła wcześniej przygotowanymi duszonymi owocami.

Smacznego ;)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !