Sposób przygotowania

Sos robi się błyskawicznie, więc zaczynamy od wstawienia wody na makaron. Gdy woda się zagotuje, wrzucamy tagiatelle i bierzemy się za przygotowanie sosu.

Zaczynamy od podsmażenia pancetty - ja wrzucam ją do teflonowego rondelka i na niezbyt ostrym ogniu wytapiam z niej tłuszczyk. W kubeczku dokładnie mieszam żółtko ze śmietaną i pieprzem. Gdy pancetta zamieni się w skwarki zestawiam rondelek z ognia, wrzucam wyciśnięty ząbek czosnku przykrywam na moment, a następnie wlewam śmietanę z żółtkiem i dokładnie mieszam. Sos trzeba jeszcze przez chwilę podgrzewać na malutkim ogniu ciągle mieszając. Przygotowanie sosu nie powinno zająć więcej niż 5-7 minut. Ugotowany al dente makaron odcedzam i od razu mieszam z sosem. Posypuję natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem

W wariacji na temat można dorzucić pieczarki, pierś kurczaka, w sezonie kurki. Oczywiście można pokusić się o odchudzanie przepisu i zamiast śmietany użyć mleka 0, zagęścić odrobiną mąki, ale to już nie będzie to samo.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    nie jadłem tego typu makaronu. Do jakiego znanego jest podobny?
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    hehehe już se wygooglowałem. Pancetta to boczek :D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !