Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk w sosie owocowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól
pieprz
czosnek
cebula 1 sztuka
figi 2-3
morele 3-4
filet z udźca indyka 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w sosie owocowym

Najpierw robię marynatę z wina (madera, tokaj), oliwy i przypraw, zalewam nią mięso. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, ale 2 godziny wystarczą w zupełności.

Indyka wyjmuję z marynaty, roluję, okładam listkami świeżej bazylii i spiam wykałaczkami, zawijam dość ciasno w folię do pieczenia i wkładam do piekarnika na około godzinę (160 stopni z termoobiegiem). Gdy indyk się piecze robię sos.

Drobno pokrojoną cebulę szklę na łyżce masła, wrzucam owoce, lekko podlewam winem, przykrywam i duszę na malutkim ogniu przez około 25 minut. Gdy owoce są miękkie miksuję sos, doprawiam i odstawiam.

Upieczonego indyka delikatnie rozwijam - tak, żeby nie zmarnować sosu z pieczenia (sos wlewam do sosu owocowego) i kroję w plastry.

Dobrze komponuje się z kluskami półfrancuskimi, gnocci, nawet tradycyjnymi śląskimi i warzywami na parze.

Suszone owoce trzeba wcześniej namoczyć w około 0.5 litra wody (też można zrobić to dużo wcześniej).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak