Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z jagodami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
jajko 4 szt
margaryna 1 kostka
cukier 3/4 szkl
olejek rumowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder odrobina
jagody 60 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z jagodami

Miękką margarynę ucieramy z cukrem oraz jajkami . Następnie dodajemy porcjami mąkę oraz łyżkę mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, olejek rumowy. Całość dokładnie mieszamy.
Jagody przebieramy, myjemy, osuszamy na sicie. Następnie przekładamy je do miski, oprószamy pozostałą mąką ziemniaczaną. Połowę jagód dodajemy do ciasta i ostrożnie, lecz dokładnie łączymy z przygotowanym wcześniej ciastem. Ciasto wykładamy i rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blasze. Wierzch ciasta posypujemy resztą jagód.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy około 45 minut. Aby jagody na wierzchu za bardzo się nie przypiekły, 15 minut przed końcem pieczenia przykrywamy je folią aluminiową.
Placek po upieczeniu studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 28.03.2012 19:31
super
novita23 22.09.2011 08:21
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak