Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdały - pyszny deser

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

migdały 120 gram
cukier 100 gram
białko 2 szuki
wanilia 1 torebka
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
cynamon 1 szczypta
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Migdały - pyszny deser

Sparzone migdały obrać ze skórek i prażyć 10 minut w piekarniku. Po ostudzeniu migdały grubo posiekać. Białka ubić, posolić i – delikatnie mieszając - wsypywać do nich cukier, migdały, wanilię i cynamon. Przygotowaną masę włożyć do rondla z i gotować około pół godziny na małym ogniu, nieustannie mieszając drewnianą łyżką. Zakończyć gotowanie, gdy masa nabierze ciemnozłotego koloru i nie będzie przystawać do dna i boków rondla. Na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę do pieczenia kłaść łyżeczką nieforemne kulki i piec je co najmniej 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150”C.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 25.08.2011 09:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak