Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tofu i mleczkiem kokosowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasolka szparagowa 20 dag
kiełki soi 10 dag
tofu 10 dag
jajko 2 szt
mleczko kokosowe 0,75 szklanki
orzeszki ziemne 10 dag
cukier 3 łyżeczki
olej 2 łyżki
sól do smaku
posiekana kolendra 2 łyżki
szalotka 5 szt
czosnek 4 ząbki
olej 1 łyżka
ogórek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tofu i mleczkiem kokosowym

Fasolkę myjemy, odsączamy, odcinamy końcówki, kroimy na kawałki ok. 5 cm., gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i odstawiamy do wystudzenia.Kiełki opłukujemy, zalewamy wrzącą wodą, odsączamy na sicie. Ogórek obieramy i kroimy w kosteczkę.Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oleju. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i drobno siekamy. Przygotowujemy sos:orzeszki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek i szalotkę obieramy i drobno siekamy.Pozostały olej rozgrzewamy w rondelku, podsmażamy na nim lekko czosnek i szalotkę, dodajemy kolendrę, mieszamy. Wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i cukrem, mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy orzeszki ziemne i po chwili zdejmujemy z ognia.Wszystkie składniki sałatki przekładamy do salaterki, mieszamy, polewamy przygotowanym sosem i od razu podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak