Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

indyk z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

indyk 250 gram
włoszczyzna 500 gram
pomidory bez skóry 2-3 sztuki
oliwa
sól do smaku
cukier
fasolka szparagowa
bób
kalarepka młoda
śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: indyk z warzywami

Lekka, prosta potrawa z kategorii \'comforting food\', czyli po naszemu jedzenie kojące. Sekret polega na tym, żeby nie przekombinować z przyprawami - smak ma pochodzić z dobrej jakości mięsa i młodych warzyw.

Włoszczyznę i warzywa kroimy w kostkę. W zimie można użyć mrożonki warzywnej wieloskładnikowej (bez ziemniaków). Indyka kroimy w paseczki, solimy, pieprzymy, posypujemy zielem angielskim.
Rozgrzewamy oliwę na patelni - najlepsza będzie łagodna, żeby nie zdominować smaku młodych warzyw. Wrzucamy indyka, chwilę podsmażamy, Wrzucamy warzywa. Można podlać odrobiną białego wina. Przykrywamy, zmniejszamy ogień do minimum. Dusimy przez około 20-30 minut. Dorzucamy pomidory, doprawiamy odrobiną cukru, ewentualnie dosalamy, można dodać łyżkę lub dwie gęstej śmietany, mieszamy, przykrywamy i zestawiamy z ognia.

Można posypać drobno posiekaną zieleniną - selerem naciowym, pietruszką, koperkiem.

Indyka można zastąpić rybą (wrzucamy jak warzywa będą miękkie) bądź innym mięsem wymagającym krótkiego gotowania - królikiem, kurczakiem. Ja najczęściej używam udźca indyczego bez skóry.
Danie idealna dla odchudzających się :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 01.11.2011 14:59
pycha
evita0007 10.07.2011 17:17
smaczniutko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak