Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z indyka, pora i pieczarek w kruchym cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z indyka 250 gram
por 1 sztuka
pieczarki 250 gram
masło 50 gram
jaja 1 sztuka
sól
pieprz
mąka pszenna 1 łyżka
mąka żytnia 0,5 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z indyka, pora i pieczarek w kruchym cieście

Na zdjęciach zapiekanki przygotowywane indywidualnie w kokilkach, można użyć jednego większego naczynia, ale wtedy trzeba będzie zagnieść więcej ciasta. Na 24cm średnicy trzeba podwoić składniki.

Z mąki żytniej, masła i jajka szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki.
Mięso, pieczarki i pora umyć, osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, dodać bazylię i oprószyć mąką pszenną.

Kokilki wysmarować masłem. ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich cienko rozwałkować. Wylepić spód naczyń, na to wyłożyć farsz,szczelnie przykryć pozostałym ciastem.
Piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli używamy jednej większej formy ok 35 do 40 minut.

Po upieczeniu wyłożyć na talerz. Nam najbardziej smakuje z sałatą z pomidorami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 01.10.2011 20:33
super
kochanyptysiu 27.09.2011 08:24
Bardzo fajna, na pewno wypróbuje
Kopiko1983 12.07.2011 07:06
Smaczne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak