Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa z pomidorów

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełko indycze 1 sztuka
włoszczyzna
pomidory krojone z puszki 1 puszka
olej 1 łyżka
przyprawy
czosnek 1 ząbek
cebula 1
woda 2 litry
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z pomidorów

Włoszczyzna: marchewka, korzeń pietruszki, seler, cebula - umyć, obrać i pokroić w kawałki lub zostawić w całości i wrzucić do gorącej wody oraz skrzydełko z indyka (może też być udko). Dodać liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól (lub kostkę rosołową i wtedy jakąś łyżeczkę soli), pieprz mielony, szczyptę imbiru - całość gotować na delikatnym ogniu przez ok 40 minut.
W miedzy czasie pokroić małą cebulę w kostkę, sprasować czosnek i przesmażyć to na na patelni na oleju. Wrzucić w to pomidory z puszki i dobrze przesmażyć ok 10-15 minut, lekko soląc i popieprzyć - można dodać już tutaj świeżą lub suszoną bazylię. Można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego do przesmażanych pomidorów.
Gdy rosół się ugotuje, wyjąć mięso oraz warzywa i przelać do niego przesmażone pomidory. Gotować jeszcze ok. 5 minut i doprawić do smaku solą. Dodać świeżo pokrojoną natkę pietruszki oraz łyżeczkę suszonej lub świeżej bazylii.
Jeśli ktoś lubi czystą zupę, to należy ją przecedzić. Można ją zaciągnąć łyżką mąki rozdrobnionej w 1/4 szklanki zimnej wody - zupa będzie gęstsza.

Podawać z makaronem lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olivka 30.10.2011 16:14
Lubię pomidorówkę na rowni z ogórkowa!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak