Sposób przygotowania

Włoszczyzna: marchewka, korzeń pietruszki, seler, cebula - umyć, obrać i pokroić w kawałki lub zostawić w całości i wrzucić do gorącej wody oraz skrzydełko z indyka (może też być udko). Dodać liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól (lub kostkę rosołową i wtedy jakąś łyżeczkę soli), pieprz mielony, szczyptę imbiru - całość gotować na delikatnym ogniu przez ok 40 minut.
W miedzy czasie pokroić małą cebulę w kostkę, sprasować czosnek i przesmażyć to na na patelni na oleju. Wrzucić w to pomidory z puszki i dobrze przesmażyć ok 10-15 minut, lekko soląc i popieprzyć - można dodać już tutaj świeżą lub suszoną bazylię. Można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego do przesmażanych pomidorów.
Gdy rosół się ugotuje, wyjąć mięso oraz warzywa i przelać do niego przesmażone pomidory. Gotować jeszcze ok. 5 minut i doprawić do smaku solą. Dodać świeżo pokrojoną natkę pietruszki oraz łyżeczkę suszonej lub świeżej bazylii.
Jeśli ktoś lubi czystą zupę, to należy ją przecedzić. Można ją zaciągnąć łyżką mąki rozdrobnionej w 1/4 szklanki zimnej wody - zupa będzie gęstsza.

Podawać z makaronem lub ryżem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    olivka

    Lubię pomidorówkę na rowni z ogórkowa!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !