Sposób przygotowania

składniki : 2 świeżutkie pstrągi
1 łyżka soku z cytryny
na panierkę : ok. 3 - 4 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
do smażenia : masło klarowane

dodatkowo : 3 garści kurek
1 cebula
5-6 łyżek śmietanki kremówki 30 %
1 łyżeczka masła
świeży tymianek

do smaku : sól, pieprz ziołowy

sposób przygotowania : pstrągi kupiłam wypatroszone i z wyciętymi skrzelami więc odeszła mi duża część roboty. Oskrobałam je tylko, usunęłam oczy, nożycami kuchennymi odcięłam płetwy - oprócz jednej, górnej. Opłukałam tuszki dokładnie i wytarłam ręcznikami kuchennymi. Oprószyłam od środka i z wierzchu solą oraz pieprzem ziołowym, odłożyłam na ok. 1 godzinę do lodówki.

W tym czasie oczyściłam kurki, większe porozrywałam na mniejsze kawałki. Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie półplasterki. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam cebulę, dodałam grzyby i smażyłam na ostrym ogniu ok. 3 min.. Gdy puściły sok dodałam śmietankę i chwilę razem gotowałam aż sos zgęstniał. Doprawiłam solą, pieprzem ziołowym i dosypałam trochę świeżych listków tymianku.

Tuszki, wcześniej przyprawione, skropiłam jeszcze sokiem z cytryny i obtoczyłam z wierzchu w mące orkiszowej, nadmiar strzepnęłam.
Rozgrzałam dużą patelnię - taką żeby pstrągi zmieściły się na niej w całości. Rozpuściłam ok. 4 łyżek masła klarowanego a gdy było dobrze rozgrzane położyłam na nim ryby. Smażyłam po ok. 3 - 4 min. z obu stron na ostrym ogniu żeby mięso szybko się ścięło a skórka zrumieniła. Przewracałam ostrożnie, pomagając sobie łopatkę żeby ryby się nie rozpadły. Na chwilkę, dosłownie na 2 minutki, przykryłam patelnię żeby mieć pewność, że ryba \"doszła\" - żeby sprawdzić czy jest dobrze usmażona można pociągnąć na płetwę grzbietową, tę której nie odcięłam - z gotowej ryby wyjdzie bez oporu.

Usmażone pstrągi przełożyłam na półmiski i polałam gęstym sosem kurkowym. Podałam z dodatkiem jarzyn z wody posypując jeszcze świeżym tymiankiem i koperkiem.
Taki zestaw bardzo nam smakował :-)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Przestań wreszcie chodzić do tego lasu bo na nerwy mi to źle robi . Pstrąga z kurkami sobie zrobiła !!! Izuniu - serca nie masz !!!! Pycha- cudo
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    jaki on piękny
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Pyszne, uwielbiam kurki.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    pstrąg do tego kurki niebo w gębie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    chętnie zrobię:))a jeszcze jak będą już świeże kurki:)))..poezja:))Pozdrawiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    chętnie zrobię:))a jeszcze jak będą już świeże kurki:)))..poezja:))Pozdrawiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    chętnie zrobię:))a jeszcze jak będą już świeże kurki:)))..poezja:))Pozdrawiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    chętnie zrobię:))a jeszcze jak będą już świeże kurki:)))..poezja:))Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !