Sposób przygotowania

Przygotowanie deseru rozpocząć od galaretki z czerwonego wina. Do rondla wlać wino, dodać wodę, sok wyciśnięty z połowy limonki oraz cukier trzcinowy. Zagotować. Po 2 minutach gotowania zestawić z ognia, odlać ½ szklanki, dokładnie rozpuścić w niej żelatynę i dodać do pozostałego płynu. Ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Galaretkę brzoskwiniową przygotować według przepisu na opakowaniu, używając ¾ sugerowanej ilości wody.

Żelatynę na krem jogurtowy rozpuścić w gorącym mleku. Odstawić, aby napęczniała. Schłodzony jogurt naturalny przełożyć do metalowej misy, dodać cukier puder, otartą skórkę z limonki. Wymieszać składniki i na samym końcu połączyć z żelatyną.

Biszkopty oraz ciasteczka cytrynowe pokroić na paski.

Na dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć ciasteczka cytrynowe oraz połowę biszkoptów. Przemieszać.

Na przygotowany spód wyłożyć połowę kremu jogurtowego. Obłożyć boki tortownicy pozostałymi paskami biszkoptów. W ramach kolejnych warstw deseru układać: obrane i pokrojone w paski nektarynki, galaretkę brzoskwiniową, drugą połowę kremu jogurtowego, pozostałe owoce (przepołowione winogrona i agrest oraz czerwone porzeczki) i na wierzchu – tężejącą galaretkę z czerwonego wina.

Deser wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Pyszności:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Uwielbiam takie desery, a Twój Agnieszko wygląda przepysznie! Jeszcze ta galareta z czerwonego wina:))
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Cudny deser!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    letni i pyszny torcik!
  • 0
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    mniam rewelacja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !