Sposób przygotowania

W szklanym naczyniu wymieszać oliwę z oliwek, sos sojowy, sok wyciśnięty z limonki, posiekaną papryczkę chili oraz przyprawy: sól ziołową, paprykę słodką mieloną oraz świeży imbir stary na drobnych oczkach tarki. Filet z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Dodać do marynaty, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie kurczaka przełożyć na patelnię, usmażyć na złoty kolor z każdej strony i ułożyć na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ostudzić.

W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i kurkumy. Do wrzątku wrzucić ryż oraz oczyszczonego i podzielonego na różyczki kalafiora. Kalafior gotować 4 minuty, wyjąć i osączyć z wody. Ryż gotować około 10 minut. Ostudzić.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ogórek zielony obrać, pokroić najpierw w plastry, a później w słupki. Paprykę i pomidory umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, a następnie pokroić odpowiednio - w kostkę i w ósemki.

W szklanej misie przeznaczonej na sałatkę układać warstwami: kurczaka, cebulę, pomidory żółte, ogórek zielony, majonez, ryż, pomidory daktylowe, paprykę żółtą, ketchup i na samym wierzchu różyczki kalafiora.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Super smaczna sałatka!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Chętnie bym się poczęstowała:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Fajna propozycja!
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    niezła spółka :o)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !