Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowany schab w galarecie

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 2 kilogramy
jajko ugotowane na twardo 4-5 sztuki
chrzan 1 słoiczek
natka pietruszki 1 pęczek
majonez 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
olej do smażenia
woda ok. 1,5 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Sól czosnkowa jodowana Prymat 0,5 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 30 gramów
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 7-8 ziaren

Wywar z warzyw:

woda 1,5 litra
włoszczyzna 1 opakowania
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany schab w galarecie

Schab przyprawić: ja na noc nacieram go solą czosnkową, majerankiem, pieprzem i roztartymi ziarnkami kolendry.

Na drugi dzień schab w całości obsmażyć z każdej strony na oleju. Ugotować wywar z warzyw, doprawiając go do smaku przyprawami.

Ostudzić i włożyć do niego obsmażony schab, gotować do miękkości i zostawić w wywarze do ostygnięcia (będzie bardziej soczysty).

Zimny nacinać dość głęboko (w cienkie plastry) ale nie przekrawać całkowicie.
Żelatynę (proporcje wg przepisu na opakowaniu) rozpuścić w przecedzonym wywarze.

Farsz: ugotowane na twardo jajka i świeżą natkę pietruszki posiekać, dodać chrzan, sól pieprz i łyżkę majonezu. Farsz musi być dość ostry, ponieważ galareta złagodzi smak.

Pomiędzy każdy plaster schabu nakładać równomiernie farsz starając się, aby był on rozsmarowany na całej powierzchni mięsa. Całość ułożyć w głębszym naczyniu (najlepiej szklanym), udekorować warzywami z wywaru i zalać tężejącą galaretą.

Wstawić do lodówki i zostawać do dnia następnego aby mięso przeszło farszem.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 22.01.2014 21:36
smaczny schab
ankaryba 16.01.2014 09:02
super schabik :-)
m1monika 13.01.2014 13:01
rewelacja!!!
Anna169Hosz 30.09.2013 09:56
Galantynka... super!
adelajda 27.09.2013 18:23
lubię wszystko co z galaretą
Klausia 11.09.2013 13:54
dla mnie fantastyczne jedzonko :)
Róża1 06.09.2013 09:07
zdrowe i przepyszne mięsko:-)
marta1221 13.06.2013 10:40
wygląda niesamowicie apetycznie :)
Beata23 04.04.2013 16:14
pyszny ten schab
berys18 24.03.2013 17:57
rewelacyjny schab
cooleczka 23.02.2013 16:36
apetyczny
Łukasz15 05.02.2013 21:27
Extra
berys18 08.01.2013 15:58
efektownie wyglada
IKrakowianka 03.01.2013 21:08
świetne mięsko
Pietruszka 02.01.2013 13:26
wygląda bardzo smacznie
kuklik 11.10.2012 16:53
piękny i smaczny
alaaa 08.10.2012 11:28
świetny pomysł,,
pierniczkowo 21.09.2012 10:45
świetny pomysł:)
Ada-Gaba 11.08.2012 11:28
apetyczny
Ela15 03.08.2012 19:53
cudnie wygląda
RenataZ-et 04.07.2012 23:57
ale super!
teresa18 01.07.2012 12:32
pyszności
Norgiusz 19.05.2012 08:18
świetny,
Anna169Hosz 16.05.2012 10:35
Smakowity- podoba mi się ten przepis.
romanrafal
romanrafal 08.05.2012 15:08
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak