Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany schab w galarecie
Schab przyprawić: ja na noc nacieram go solą czosnkową, majerankiem, pieprzem i roztartymi ziarnkami kolendry.
Na drugi dzień schab w całości obsmażyć z każdej strony na oleju. Ugotować wywar z warzyw, doprawiając go do smaku przyprawami.
Ostudzić i włożyć do niego obsmażony schab, gotować do miękkości i zostawić w wywarze do ostygnięcia (będzie bardziej soczysty).
Zimny nacinać dość głęboko (w cienkie plastry) ale nie przekrawać całkowicie.
Żelatynę (proporcje wg przepisu na opakowaniu) rozpuścić w przecedzonym wywarze.
Farsz: ugotowane na twardo jajka i świeżą natkę pietruszki posiekać, dodać chrzan, sól pieprz i łyżkę majonezu. Farsz musi być dość ostry, ponieważ galareta złagodzi smak.
Pomiędzy każdy plaster schabu nakładać równomiernie farsz starając się, aby był on rozsmarowany na całej powierzchni mięsa. Całość ułożyć w głębszym naczyniu (najlepiej szklanym), udekorować warzywami z wywaru i zalać tężejącą galaretą.
Wstawić do lodówki i zostawać do dnia następnego aby mięso przeszło farszem.
SMACZNEGO!