Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlodnik szczawiowy na kefirze

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczaw 300 g
jajko 4 szt.
ogórek 3 szt.
cebula dymka ze szczypiorkiem pęczek
kefir 2 szkl.
sól
pieprz czerwony
bulion warzywny 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Chlodnik szczawiowy na kefirze

1. Szczaw przebierz, opłucz i drobno pokrój. W garnku zagotuj bulion. Wrzuc do niego szczaw, gotuj 2 min. Zdejmij z ognia, odstaw do wystudzenia. Jajka ugotuj na twardo. Odcedż, obierz i pokrój na cząstki.
2. Dymki posiekaj. ogórki umyj, odetnij kilka plasterków, a reszte pokrój w kostkę. Do zimnego bulionu ze szczawiem wsyp dymkę i ogórki. wlej kefir i wymieszaj. przypraw solą. Zupę mocno schłodź. gotowy chłodnik rozlej do talerzy. do każdej porcji włóż cząstki jajek i plasterki ogórka. Posyp pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 23.06.2013 23:32
super zupa
Kolorowa 16.05.2013 14:31
Ze szczawiu nie robiłam jeszcze chłodnika, czas najwyższy !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak