Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowy Tort na zimno

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka agrestowa 2 szt
śmietana 1 szklanaka
cukier puder 6 łyżek
cukier wanilinowy 3 szt
jajko 6 szt
kakao 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat
galaretka wiśniowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy Tort na zimno

Przyszykować tortownicę, wyłożyć cienką folią w celu późniejszego wyjęcia deseru.
Galaretki rozpuścić w osobnych naczyniach, każdą w 3/4 l wody. Czerwoną wystudzić szybciej i gęstniejącą wylać do tortownicy. wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach zimnej wody i dopełnić w szklance gorącą wodą tak żeby była ciepła. Bardzo dokładnie rozpuścić.
Krem biały: 1 szkl śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 cukier waniliowy. Wszystko razem połączyć i dodać 1/3 żelatyny. Biały krem wylewamy na ściągniętą czerwoną galaretkę-wstawiamy do lodówki.
Krem kakaowy: 3 białka ubijamy na bardzo sztywną pianę(można dodać szczyptę soli), dodajemy 2 łyżki cukru i 1 cukier waniliowy. Chwilkę ubijamy-dodajemy kakao i 1/3 żelatyny. Łączymy składniki i wylewamy na ściągnięty już biały krem w tortownicy.
Krem żółty: Ubijamy 3 białka na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru i 1 cukier waniliowy. Na końcu dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę ubijamy. Następnie łączymy z pozostałą żelatyną. Żółty krem wylewamy na ściągnięty krem kakaowy.
Na samym końcu wylewamy gęstniejącą już galaretkę zieloną i odstawiamy do lodówki do całkowitego ściągnięcia.
Ściągnięty tort można wyciągnąć z tortownicy, przewracając do góry dnem, udekorować owocami i bitą śmietaną.
Smacznego;-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aguus 10.07.2011 04:34
Rzeczywiście wygląda przepysznie:)
Enigma 09.07.2011 21:34
Nie mogłam oprzeć się pokusie pokazania Wam jak pysznie on wygląda, więc zrobiłam go dzisiaj na prędce. Teraz w okresie letnim, kiedy możemy delektować się smakiem świeżych owoców- ten deser to strzał w dziesiątkę! Ja przygotowałam go dziś w Tortownicy Liliana z Tupperware. Żeby deser gładko z niej wyjąć trzeba delikatnie nasmarować wcześniej formę olejem. Smacznego;-)
Enigma 09.07.2011 16:18
Bardzo fajny przepis na przyjęcia dla dzieci. Mój chrześniak zawsze bardzo się cieszy z tego przysmaku. Sam wygląd deseru i jego kolorowe warstwy kusi by go skosztować. Polecam;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak