Przepis i sposób przygotowania na: Schab po Węgiersku
Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie aż zmiękną-następnie wodę odlać i ugotować na niej pieczarki dodając odrobinę sosu sojowego i kostkę bulionu(dolać wody by pieczarki były przykryte). Ugotowane pieczarki odcedzić-wywar odstawić. Następnie kroimy je w plastry.
Wedzony boczek kroimy w słupki, 4 cebule dzielimy na cztery i kroimy na cienkie plasterki.Podsmażamy na złoty kolor, dodajemy do tego pieczarki, ogórki korniszone pokrojone w słupki lub plastry, czerwoną fasolę z puszki średnio pokrojone suszone grzyby i bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili. Całość mieszamy.
Do wcześniej odstawionego wywaru z grzybów dodajemy koncentrat, wciskamy czosnek i doprawiamy do smaku. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami schab na przemian z warzywami. Całość zalewamy wywarem. Wstawiamy do ciepłego piekarnika i zapiekamy ok 30-40 min.