Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

włoska zapiekanka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 8 szt
czosnek 2 ząbki
śmietanka 12-procentowa 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 2 szt
masło lub margaryna 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól
pieprz
ser żółty 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: włoska zapiekanka

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki wkładamy na kilka sekund do wrzącej do wrzącej wody odcedzamy i rozkładamy na ściereczce aby obeschły.Śmietanę mieszamy z jajkami doprawiamy solą i pieprzem i gałką muszkatołową.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą lub olejem na dnie umieszczamy rozdrobniony czosnek a następnie układamy warstwami ziemniaki,każdą porcję polewamy śmietanką z jajkami.Po wyczerpaniu wszystkich składników posypujemy startym serem i bułką tartą oraz kawałeczkami masła lub margaryny .Pieczemy 50 min w 200 stopniach.Podajemy z surówką z kapusty kiszonej albo z zieloną sałatą .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 11.09.2011 14:04
mniam
anemon 20.07.2011 07:56
Pyszna zapiekanka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak