Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krajanka z sękacza

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
miękkie masło 250 g
cukier 200 g
1 torebka cukru wanilionowego
mąka pszenna 125 g
zagęstnik 75 g
zmielone obrane migdały
1 łyżkę wody różanej
rum 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka z sękacza

5 białek ubic na sztywna piane .Masło utrzec na puszystą masę.Dodawac cukry i żółtka nie przerywając ucierania.Mąke przesiac ,wymieszac z zagęstnikiem i wraz z migdałami dodawac po mału do ciasta.Dodac karadmon ,cynamon i wode rózaną oraz rum .Na końcu ostrożnie połączyc z ubita na sztywno piana z białek .Połowę blachy do pieczenia wyłożyc pergaminem .Rosmarowac na nim szpatułka cienka warstwę ciasta .Piec w temp.około 220* C przez 5 minut .Wyjąc blachę .Na upiecznej warstwie rozsmarowac druga warstwę surowego ciasta i ponownie piec w ten sposób upiec 6-8 warstw Wyjąc wypiek z piekarnika ,zsunac z blachy ,oddzielic pergaminem .Sękacz od razu pokrajac na podłużne kawałki ostudzic.200g kuwertury włożyc do garnuszka .w kąpieli wodnej podgrzewac na wolnym ogniu stale mieszając ,aż kuwertura się roztopi.Kawałki sękacz macza w kuwerturze ,układac na ażurowej podstawce .Na wierzchu narysowac widelcem faliste linie ,poczekac ,ąz polewa zastygnie.Przechowywac w szczelnie zamknietej puszce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 09.06.2013 08:44
pracochłonny ale fajny przepis
Elżbieta17 23.11.2011 11:11
ciekawy przepis:)
ben-ka 29.08.2011 09:04
taki sękacz robiony w piekarniku to dla mnie nowość!
Edyta38 16.06.2011 18:54
mniam mniam
barbara11561 03.04.2011 08:10
Jadłam sękacza,bardzo mi smakował:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak