Sposób przygotowania

Bułkę namocz w wodzie. Ugotowane ziemniaki w mundurkach obierz z łupin, wystudź. Cebule białe i czerwone obierz i osobno pokrój w kostkę. Łodygi selera naciowego potnij w plasterki. Ser camembert pokrój na 10 kawałków. Mięso mielone wymieszaj z odciśniętą bułką, białą cebulą i jajkiem. Przypraw solą i pieprzem.
Z masy uformuj 10 frykadelków. Do środka każdego wciśnij kawałek sera. Na 3 łyżkach oleju usmaż frykadelki (ok. 12 min.).
Bulion zagotuj, wrzuć marchewki i czerwoną cebulę. Po 2 min. gotowania zdejmij z ognia. Wlej ocet winny. Przypraw pieprzem, solą i cukrem. Ziemniaki pokrój w plasterki, zalej gorącą marynatą. Wymieszaj z garścią listków roszponki, selerem i resztą oleju. Frykadelki serwuj z sałatką ziemniaczaną z dodatkiem konfitury żurawinowej.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !