Sposób przygotowania

Truskawki opłucz, usuń szypułki. Rabarbar umyj, obierz. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku i odstaw, aby przestygła.
Jogurt wymieszaj z 2 łyżkami cukru pudru, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj pozostałą łyżkę cukru pudru. Wystudzoną żelatynę wymieszaj z jogurtem, dodaj ubitą śmietanę. Powstały mus przełóż do jednej dużej formy lub kilku mniejszych foremek i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Sos: Truskawki i rabarbar pokrój w plasterki. Do rondla włóż rabarbar, syp cukier, sypką galaretkę, zalej 1/2 szklanki zimnej wody. Duś ok. 5 min., często mieszając. Pod koniec duszenia dodaj truskawki, doprowadź do wrzenia i odstaw, aby sos wystygł.
Mus wyjmij z foremek, ułóż na talerzykach, polej sosem i udekoruj plasterkami rabarbaru.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !