Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mus z sosem rabarbarowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jogurt naturalny 1/2 l
śmietana kremowa 30% 1 szklanka
cukier waniliowy 1/2 opakowania
cukier puder 3 łyżki
skórka z cytryny
sok z cytryny
rabarbar 3 łodygi
truskawki świeże 30 dag
cukier 3 łyżki
galaretka truskawkowa 1 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: mus z sosem rabarbarowym

Truskawki opłucz, usuń szypułki. Rabarbar umyj, obierz. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku i odstaw, aby przestygła.
Jogurt wymieszaj z 2 łyżkami cukru pudru, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj pozostałą łyżkę cukru pudru. Wystudzoną żelatynę wymieszaj z jogurtem, dodaj ubitą śmietanę. Powstały mus przełóż do jednej dużej formy lub kilku mniejszych foremek i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Sos: Truskawki i rabarbar pokrój w plasterki. Do rondla włóż rabarbar, syp cukier, sypką galaretkę, zalej 1/2 szklanki zimnej wody. Duś ok. 5 min., często mieszając. Pod koniec duszenia dodaj truskawki, doprowadź do wrzenia i odstaw, aby sos wystygł.
Mus wyjmij z foremek, ułóż na talerzykach, polej sosem i udekoruj plasterkami rabarbaru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 09.07.2011 14:29
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak