Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT KRUCHY Z MASĄ OWOCOWĄ

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 600 g
margaryna 400 g
cukier puder 200 g
sól szczypta
żółtko jajek 4 szt
masa
białko 5 szt
cukier puder 3\\4 szklanki
marmolada morelowa 250 g
Polewa:
margaryna 100 g
masło 2 łyżki
cukier puder 100 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: TORT KRUCHY Z MASĄ OWOCOWĄ

Do mąki dodać dobrze schłodzoną margarynę, posiekać nożem, aby nie było wyczuwalnych grudek tłuszczu. Wsypać przesiany cukier puder, dodać żółtka, zagnieść, ale nie wyrabiać. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec krążki - ranty. Można to zrobić na 2 lub 3 dni przed przekładaniem tortu.Ubić pianę z białek, patroszę dodawać do niej cukier i w dalszym ciągu ubijać. Na końcu włożyć przetartą marmoladę i jeszcze ubić. Posmarować masą krążki-ranty, złożyć. Składniki polewy włożyć do naczynia, wymieszać, podgrzewać. Gorącą masą polać tort tak, aby spłynęło nieco na boki. Tort pozostawić do ostygnięcia, najsmaczniejszy jest następnego dnia.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 20.09.2011 09:32
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak