Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marcepanowe serduszko

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 3/4 szklanki
jajko 6 szt
mąka 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
tłuszcz do formy
lukier
cukier 1 szklanka
woda 1/2 szklanki
sok z cytryny
sok z buraków 1 łyżeczka
cukierki lentylki
masa marcepanowa 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: marcepanowe serduszko

Masę marcepanową ucieramy z połową cukru i żółtkami.Białka ubijamy na pianę z pozostałym cukrem i delikatnie łączymy z masą marcepanową,następnie wsypujemy dwa rodzaje mąki i ostrożnie mieszamy.Formę w kształcie serca smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą,przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 min.Wodę gotujemy z cukrem,dodajemy sok z połowy cytryny i gotujemy syrop,zestawiamy z ognia i studzimy,następnie ucieramy do białości,wlewamy sok z buraka i mieszamy.Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i polewamy przygotowanym lukrem i dekorujemy lentynkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iga2 08.12.2011 11:54
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak