Sposób przygotowania

Grzyby umyć i moczyć w wodzie 2 godz. Mięso umyć i osączyć. Cebulę obrać. Marchew oczyścić i opłukać. Mięso, cebulę, marchew oraz grzyby dusić 45 min z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, jałowca i pieprzu. Pod koniec duszenia włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątróbkę. Uduszone mięso wyjąć, w sosie namoczyć bułkę, a następnie odcisnąć i wraz z mięsem i warzywami zemleć trzykrotnie. Do masy wbić jajka oraz przyprawy: majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i starannie wyrobić.
Dno i boki formy do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, a dno wyłożyć paskami słoniny. Do formy włożyć masę mięsną, ugniatając ją łyżką, tak aby w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Powierzchnię wyrównać szerokim nożem maczanym w letniej wodzie. Piec około 1 godz. Wierzch powinien być zrumieniony, a boki odstawać od formy. Pasztet po ostudzeniu wyjąć z formy i pokroić na plastry. Podawać z ćwikłą z chrzanem.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Oj zjadłbym takiego prawdziwego pasztetu \"domowej roboty\":)
  • 1
    original
    Opublikowano

    pioge7

    świetny
  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Uwielbiam pasztet, więc dla mnie to wymarzone śniadanko!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    pyszności,i wygląda pięknie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magula

    zjadłąbym taki pasztecik, jeszcze nigdy sama nie robilam
  • 0
    dwsz-328
    Opublikowano

    marta19

    smacznie wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    doskonały pasztet
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Pasztet na Wielkanoc musi u mnie zawsze być:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !