Sposób przygotowania

Do mąki dodajemy pokrojone masło,dodajemy po szczypcie soli i pieprzu,wlewamy dwie łyżki zimnej wody i szybko wyrabiamy ciasto.Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na godzinę.Cebulę obieramy i kroimy w talarki a boczek w cienkie plasterki,przesmażamy nie rumieniąc i doprawiamy solą i gałką muszkatołową.Ciasto wałkujemy dość grubo przekładamy do wysypanej mąką tortownicy przykrywamy warstwą osączonego z tłuszczu boczku i cebuli.Jajka mieszamy z mlekiem i śmietaną mieszamy z serem solą i gałką.Taką masę wylewamy na ciasto,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 min.Placek jest gotowy jeśli brzegi odstają od formy a na wierzchu zrobi się złota skorupka.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Pyszny.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !