Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z indykiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 4 łyżki
woda 1/2 szklanki
cebula
seler naciowy 2 łodygi
pomidory w zalewie 1 puszka
fasolka czerwona 1 puszka
chilli 2 łyżeczki
sól
pieprz
wierzch
mąka kukurydziana 10 dkg
mąka pszenna 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól
szałwia suszona
jajko 1 szt
mleko 1/2 szklanki
olej 2 łyżki
tłuszcz do formy
indyk 75 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z indykiem

Mięso z indyka obsmażamy na oleju na rumiano,dolewamy wodę i dusimy do miękkości,gotowe mięso studzimy i kroimy na kawałki wielkości jedno centymetrowe.Fasolkę odcedzamy z zalewy,cebulę siekamy a seler kroimy w cienkie plasterki.Na pozostałym oleju przesmażamy cebulę i seler,dodajemy mięso pomidory fasolkę,chilli,sól i pieprz i dusimy 7 min często mieszając.Mąkę kukurydzianą mieszamy z mąką pszenną proszkiem do pieczenia solą i szałwią,dodajemy mleko,jajko,olej i starannie mieszamy aż powstanie jednolita masa.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem,przekładamy mięso z warzywami a wierzch przykrywamy farszem.Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 27.07.2011 07:49
Bardzo lubię zapiekanki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak