Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort w paski

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miekkie maśło lub margaryna 350 g
cukier 350 g
cukier wanilinowy 1
jajko 7
mąka pszenna 175 g
zagęstnik 175 g
szczypta proszku do pieczenia
aromat rumowy pól fiolki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort w paski

Na ciasto:
Masło utrzec na puszysta masę ,Cukier i cukier waniliowy dodac i ucierac aż składniki dobrze się połączą w jednolita masę .Mąke przesiac i dodawac do masy po łyżce .Dodac proszek do pieczenia i dokładnie jeszcze chwile ucierac.Ciasto podzielic na 12 części i piec kolejno w tortownicy ze ciągniętymi bokami .Piec je kolejno na jasnobrązowy kolor w temp.170 200*c przez około 8 minut.Jescze gorace krązki delikatnie zdejmowac z dna tortownicy ,ostudzic.Na nadzienie:
500g z czerwonej porzeczki przetrzec przez sito .posmarowac krążki ,złożyc z nich tort .Wierzch ma pozostawic nie posmarowany ,lekko go obciążyc ,aby dobrze nasiąknął smakiem nadzienia .Najlepiej pozostawic na noc,gdyż jest wtedy najsmaczniejszy.Tort krajac w wąskie paski bezpośrednio przed spożyciem .Najlepiej przechowywac w foli aluminiowej

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 12.04.2013 09:16
fajny torcik
Grażyna13 19.03.2013 15:08
pomysłowy i smaczny tort !
misia53 03.11.2012 18:50
Iza a do czego ten zagęstnik? a porzeczki bez cukru? Ciekawy przepis ale nie wszystko rozumiem
marcinek 03.09.2012 15:26
super
leonkot 02.09.2012 19:11
fajny pomysł
leonkot 02.09.2012 19:11
fajny pomysł
Grażyna13 11.06.2012 19:07
Super :)
olkaaa 09.05.2012 07:51
chętnie spróbuję
barbara11561 02.07.2011 08:19
Pyszny
Marzena34 14.06.2011 10:43
wspaniałe
ben-ka 25.03.2011 10:01
Ciasto lubię ale te kalorie..........

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak