Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szwedzka zapiekanka śledziowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt
cebula
masło 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
mleko 2 szklanki
masło do formy
ser żółty 4 (tarty)
śledzie 6 (korzenne)

Przepis i sposób przygotowania na: szwedzka zapiekanka śledziowa

Filety moczymy w mleku przez 2 godziny,wycieramy ręcznikiem papierowym i każdy kroimy na 3 części.Ziemniaki gotujemy w mundurkach obieramy i kroimy w plastry,cebulę drobno siekamy.W naczyniu wysmarowanym masłem układamy warstwę ziemniaków,na nich pierwszą warstwę śledzi,posiekaną cebulę i drugą warstwę śledzi,na koniec znów ziemniaki.Posypujemy serem polewamy stopionym masłem i posypujemy bułką tartą.Zapiekamy 30 min w 190 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 02.09.2011 22:31
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak