Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gruszki w gęstym syropie z lodami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 4 szt.
sok wiśniowy 0,5 l
truskawki 10 dag
maliny świeże 5 dag
jagody 5 dag
cukier 8 łyżek
orzechy włoskie 5 dag
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta
lody czekoladowe 8 kulek

Przepis i sposób przygotowania na: gruszki w gęstym syropie z lodami

Sok wiśniowy przelej do szerokiego rondla, zagotuj z dodatkiem cukru. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niego obrane ze skóry i oczyszczone z gniazd nasiennych połówki gruszek. Gotuj kolejne 10-15 min.
Po upływie tego czasu gruszki wyjmij i pozostaw na talerzyku do schłodzenia. Sok dalej gotuj na dość dużym ogniu jeszcze ok. 1 godz. Woda częściowo powinna wyparować, a z soku powstanie gęsty syrop. Do syropu włóż owoce i odstaw całość do ostygnięcia. Podawaj deser na ciepło z dodatkiem lodów. Udekoruj truskawkami, malinami, jagodami. Po wyjęciu na talerzyki polej syropem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 01.12.2011 12:30
hmmm gruszki...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak