Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek kartoflany z wędzonym boczkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 75 dkg
jajko 1 szt
śmietana 4 łyżki
masło 1 łyżeczka
boczek wędzony 10 dkg
ser żółty 5 dkg
papryka mielona
sól
pieprz
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: placek kartoflany z wędzonym boczkiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy i przeciskamy przez praskę,dodajemy jajko,masło,śmietanę,solimy przyprawiamy pieprzem i mieszamy.Boczek kroimy przesmażamy i usuwamy nadmiar tłuszczu a ser ścieramy na tarce i mieszamy z papryką.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką,układamy masę ziemniaczaną równamy wierzch i nakłuwamy gęsto widelcem.Posypujemy skwarkami z boczku i serem z papryką.Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i zapiekamy 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 06.04.2012 21:45
smaczne
dorotka0000025 16.08.2011 19:01
pycha
Babciagramolka 08.07.2011 16:53
Uwielbiam wszelkie babki ziemniaczane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak