Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3
cukier 125 g
torebka cukru waniliowego 1
szczypta zmilonego cynamonu
orzechy laskowe 125 g
suszone figi 125 g
posiekane obrane migdały 60 g
kandyzowana skórka cytronu 125 g
mąka pszenna 125 g
zagęstnik 50 g
płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1
aromat rumowy pół fiolki

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Jaja utrzec mikserem na puszystą masę .Dosypywac cukier i cukier waniliowy I tak długo ucierac aż powstanie masa o konsystencji kremu .Esencje i cynamon wmieszac .Orzechy pokroic na połówki tak samo figi ,rodzynki i skórkę z cytronu.Delikatnie domieszac do ciasta .Dodac masę ,zagęstnik i proszek do pieczenia. Wyrobione ciasto wylac do natłuszczonej keksówki 30 x11 cm .Piec w 200* c przez 70 -90 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 07.11.2012 07:51
uwielbiam keksa
caralajna 01.08.2012 00:45
mniam
zdzislawa2 10.04.2012 17:25
fajny
Seba 29.03.2012 08:41
smaczny
anemon 16.09.2011 07:45
Napisz proszę co to za \"zagęstnik\"?
barbara11561 08.07.2011 09:29
dobry przepis,ale czym zagęścić????
jola1512 18.03.2011 13:33
pycha
ben-ka 09.11.2010 12:21
Iza co to ten zagęstnik?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak