Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cinnamon Rolls, czyli amerykańskie bułki z cynamonem

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 700 gram
mleko 1 szklanka
masło 80 gram
cukier 70 gram
jajko 3 sztuki
sól szczypta
cukier brązowy 150 gram
cynamon 2 łyżki
masło 50 gram
cukier puder 1/2 szklanki
śmietana 1 łyżka
drożdże suche 7 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Cinnamon Rolls, czyli amerykańskie bułki z cynamonem

CIASTO: mleko wlać do rondelka, lekko podgrzać, zdjąć z palnika, dodać masło i cukier i mieszać, aż się rozpuszczą.

Drożdże i 600 gram mąki przełożyć do miski i wymieszać, stopniowo dolewać mleko z roztopionym masłem i cukrem, dodać sól i cały czas miksować.

Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Partiami dodawać pozostałe 100 gram mąki.

Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste włożyć je do miski, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

W wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i wyłożyć je na blat obsypany mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut, aby odpoczęło.

NADZIENIE: cukier brązowy wymieszać z cynamonem. Masło roztopić w rondelku i przestudzić.

Po 10 minutach ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Pędzelkiem rozsmarować masło i posypać cukrem z cynamonem.

Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i pokroić na 18 równych kawałów. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką. Nakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki /maksymalnie na 24 godziny/.

Następnego dnia rano wyjąć z lodówki, zdjąć folię i zostawić w temperaturze pokojowej na około 30 minut. Wstawić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec 20-25 minut. Studzić na kratce kuchennej.

Wystudzone bułeczki posmarować glazurą z utartego ze śmietaną cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 20.01.2014 14:30
bardzo pięknie wyglądają
Ola1young 19.01.2014 17:28
ładne i smaczne bułeczki :)
IZABELA29 08.03.2013 09:42
muszą cudownie pachnieć
barbara11561 06.02.2013 17:56
też takie robię ,są pyszne:)
caralajna 08.10.2012 13:14
bardzo je lubię
anemon 07.08.2012 22:18
Misiu robię te bułeczki też na świeżych drożdżach, zależy jakie właśnie mam.
misia53 07.08.2012 12:23
rzeczywiście piękne a ja muszę się nauczyć piec z drożdzami instant. zawsze robiłam na świeżych
Monika-twin 12.07.2012 10:25
piękne
reniatka 03.07.2012 12:34
rewelacyjne
m1monika 11.01.2012 15:38
pyszniutkie
anemon 11.01.2012 09:20
Sarenka cieszę się, że Ci smakowały.
Sarenka 10.01.2012 17:00
Robiłam je - są przepyszne.
Grazyna0211 27.12.2011 14:43
super są te bułeczki i tak ładnie wyszły
ben-ka 10.12.2011 09:46
muszą być bardzo smaczne,takie pachnące cynamonem - pycha!
IZABELA29 27.09.2011 08:29
uwielbiam takie bułeczki
Magdalena80 19.09.2011 23:06
wyglądają bajecznie :)
Pacia 09.08.2011 10:28
czyli takie drożdżóweczki-na śląsku nazywane kołaczykami:) pyszne
Beatris 04.08.2011 10:41
Pyszniutkie bułeczki.
Iwona51
Iwona51 29.07.2011 11:12
smaczne
caroline1983 10.07.2011 23:28
apetyczne śniadanko
Gosia40 09.07.2011 14:15
Piękne i pyszne!
Magdalena1110 09.07.2011 06:57
pychotka
indi 08.07.2011 14:46
na pewno smaczne, jadłam kiedyś podobne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak