Sposób przygotowania

Na ciasto ; miód ,cukier ,piwo i masło podgrzewac na wolnym ogniu ,aż skałdniki się rozpuszczą ,przelac do misy ,oziębic. Kardamon i zmielone gozdziki ,jajo olejek ,aromat cytrynowy i olejek migdałowy szybko wymieszac do prawie zimnej masy .Najlepiej zrobic to mikserem.Make i proszek do pieczenia wymieszac ,przesiac ,po łyżce dodawac do masy ciągle meszając.Wyrobione ciasto rozsmarowac na natłuszczonej blasze do pieczeniana grubośc ni mniejśzą niz 1 cm. Brzegi ciasta zabezpieczyc paskiem kilkakrotnie złożonej folii aluminiwej .iec w temp .200 * c przez około 20 minut.
Na lukier: Przesiac cukier ,wymieszac z gorącą woda aż powstanie gęsta masa.Bezpośrednio po wyjęciu ciasta z piekrnika posmarowac je lukrem .Pokroic na kawałki 5x6 cm ,Gdy ostygną przechowywac je w szczelnie zamkniętej blaszanej puszce.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    maryśka

    fajny chlebek
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Pyszny chlebek:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Justa32

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kas2

    interesujący przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    świetny przepis.
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    chciałabym kiedyś upiec taki chlebek
  • 0
    fb_img_1444562273221
    Opublikowano

    Poison1988

    chlebuś domowy cały czas za mną chodzi tylko jakoś nie mam weny aby zrobić.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    brzmi bardzo korzennie :D
  • 0
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    bardzo fajny chlebek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !