Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczochy nadziewane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczochy 8 sztuk
pieczeń cielęca 100 gram
szynka wieprzowa 8 plasterków
szynka 10 gram
trufla biała 30 gram
natka pietruszki 1 łyżka usiekanej
białe wino 1 szklanka
sos pieczeniowy 4 łyżki
sok z cytryny 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Karczochy nadziewane

Z karczochów usunąć zewnętrzne liście, przeciąć je wzdłuż na pół, wierzchołki odrzucić, a środki oczyścić z zalążków kwiatów. Oczyszczone połówki karczochów włożyć na kilka minut do wody z cytryną, po czym gotować je przez 4 minuty. Pieczeń cielęcą, truflę, szynkę i pietruszkę posiekać i razem wymieszać. Tak przygotowanym farszem wypełnić połówki karczochów i ułożyć je w rondlu. Polać sosem z pieczeni, posolić, popieprzyć, przykryć plasterkami wieprzowiny i gotować pół godziny, stopniowo dolewając wina. Karczochy podawać lekko skropione cytryną.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 08.07.2011 08:47
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak