Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka zapiekane w sosie waniliowym z dżemem i rodzynkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 6 sztuk
mleko 1 i 1/2 szklanki
rodzynki 2 łyżki
dżem 6 łyżeczek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka zapiekane w sosie waniliowym z dżemem i rodzynkami

Jabłka dokładnie umyć i osuszyć, a następnie wydrążyć w nich otwory (w kształcie stożka zwróconego szpicem w dół) i usunąć gniazdka nasienne. Powstałe po wydrążeniu gniazda otwory należy wypełnić (każdą z osobna) po 1 łyżeczce dżemu. Następnie nasmarować tłuszczem naczynie żaroodporne i ułożyć na jego dnie nafaszerowane jabłka. Tak przygotowane jabłka wstawić do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika i zapiekać przez 25 minut.

SOS: Kurze żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę i wymieszać. Wymieszaną masę zalać wrzącym mlekiem i podgrzewać na gazie cały czas mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. 5 minut przed końcem podpiekania jabłek w piekarniku zalać je przygotowanym sosem. Lanie zacząć od jabłek, aby sos swobodnie po nich spływał i tworzył zalewę. Na zalanych jabłkach należy poukładać rodzynki (tak aby zakrywały zalany sosem dżem).

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1371 16.08.2011 22:39
Robię podobnie
Joanna132 10.07.2011 08:39
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak