Sposób przygotowania

Jabłka dokładnie umyć i osuszyć, a następnie wydrążyć w nich otwory (w kształcie stożka zwróconego szpicem w dół) i usunąć gniazdka nasienne. Powstałe po wydrążeniu gniazda otwory należy wypełnić (każdą z osobna) po 1 łyżeczce dżemu. Następnie nasmarować tłuszczem naczynie żaroodporne i ułożyć na jego dnie nafaszerowane jabłka. Tak przygotowane jabłka wstawić do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika i zapiekać przez 25 minut.

SOS: Kurze żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę i wymieszać. Wymieszaną masę zalać wrzącym mlekiem i podgrzewać na gazie cały czas mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. 5 minut przed końcem podpiekania jabłek w piekarniku zalać je przygotowanym sosem. Lanie zacząć od jabłek, aby sos swobodnie po nich spływał i tworzył zalewę. Na zalanych jabłkach należy poukładać rodzynki (tak aby zakrywały zalany sosem dżem).

Smacznego ;)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !