Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bulion z żółtkiem :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

½ kury( tak ok. 1,5 kg ), 0,5 kg wołowiny na rosół
3 marchewka, 1 duża pietruszka,1/8 selera
3 ziela angielskie, 2 liście laurowe,2 łyżeczki soli
1 łyżka usiekanej natki pietruszki,1,5 litra wody
żółtka po 1 na porcję,sok z cytryny,pieprz mielony
cebula 1 szt.
Goździki całe Prymat 1 szt.
prawdziwki 1 kapelusz suszony
por 1/2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bulion z żółtkiem :

Mięso umyć , podzielić na kawałki. Włożyć do dużego garnka . Dodać oczyszczone seler pietruszkę , por , goździk, grzybek , ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk , sól. Marchew i cebulę opiec na rumiano na suchej patelni i dodać do garnka ( można opiec w piekarniku ). Zalać zimna woda . Doprowadzić do zagotowania , zmniejszyć gaz i gotować ok. 2 godzin. Wyjąć z rosołu mięsa i warzywa. Rosół przecedzić . Doprawić maggi .

Jeśli w trakcie gotowania woda za bardzo wyparuje uzupełniamy tylko wrzątkiem bo inaczej rosół zmętnieje .
Nie polecam opiekania cebuli i marchewki nad gazem – substancje chemiczne zawarte w płomieniu gazowym osadzają się w takim przypadku na warzywach co nie jest specjalnie zdrowe .

Podawać gorący nalany w bulionówki .Osobno żółtka .Każdy miesza sobie żółtko ze swoją porcją bulionu i doprawia wg uznania pieprzem i kilkoma kropli cytryny .
Albo wypija się sam , albo przegryza diablotkami (kruche lub francuskie ciasto upieczone bez dodatków – takie ,,pałeczki” lub krążki ) lub pasztecikami z ciasta francuskiego z mięsem

Resztę rosołu i mięso z kury użyć np. na zrobienie galaretki z drobiu , lub z rosołu zrobić inną zupę na następny dzień , a mięso zmielić i zrobić z niego pierogi, paszteciki, naleśniki z mięsem .Z warzyw można zrobić sałatkę ( warzywa są trochę za bardzo wygotowane , ale na zwykłą sałatkę na kolację mogą być .
Ja używam takiego mięsa również do pieczenia pasztetu ( oczywiście dodając resztę mięs to jest pieczonego , wątróbki , boczku ).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 10.09.2011 12:03
lubię z goździkami
joanna77 04.08.2011 08:13
fajne
patusia 15.05.2011 12:43
Fajny przepis:)
goofy9 22.11.2010 23:16
I ZAWSZE SĄ PIĘKNE ZDJĘCIA
SmacznaPyza 11.09.2010 20:46
lubię czytać Twoje przepisy, są takie dokładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak