Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort na waflach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
wafle tortowe 2 sztuki
cukier puder 40 dag
masło 30 dag
kakao 4 łyżeczki
orzechy włoskie 12 dag
cukier drobny 10 dag
białko 1 sztuka
sok z cytryny 0,5 sztuki
skórka cytrynowa 0,5 sztuki
masło 2 dag
herbatniki 4 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort na waflach

Utrzeć jaja z cukrem na parze. Gdy spienią się i zgęstnieją, zdjąć. Zemleć herbatniki i orzechy w maszynce do orzechów. Utrzeć masło na pienistą masę, dodać po trochu ubite jaja i kakao, rozetrzeć, przy końcu dodać zmielone herbatniki. Dno tortownicy wyłożyć waflem, posypać tartymi orzechami (2 dag). Na to wyłożyć masę, rozsmarować ją, posypać orzechami i przykryć waflem, przyłożyć dnem tortownicy, nieco obciążyć, wynieść do chłodnego miejsca do zakrzepnięcia. Powierzchnię posmarować lukrem cytrynowym. Sporządzić lukier: Stopić masło, przesiać cukier. Do cukru włożyć białko i utrzeć na pienistą masę, wlać sok z cytryny (do smaku), dodać stopione masło i skórkę, i rozetrzeć. Zaraz wylać na powierzchnię tortu, rozsmarować, bo szybko krzepnie.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 14.10.2011 10:21
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak