Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pucharek truskawkowo-cytrynowo-czekoladowy na ciepło

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

przecier truskawkowy 1/2 szklanki
zagestnik do smietany 3 łyżeczki
cytryna 2 sztuki
śmietana kremówka 1 szklanka
śmietanka 1 szklanka
jaja 5 sztuk
cukier 1 i 1/4 szklanki
rum 1 kieliszek
truskawki świeże do ozdoby
polewa czekoladowa do ozdoby

Przepis i sposób przygotowania na: Pucharek truskawkowo-cytrynowo-czekoladowy na ciepło

KREM TRUSKAWKOWY: Śmietanę ubić z 1/2 szklanki cukru oraz zagęstnikiem. Następnie dodać przecier oraz rum i dokładnie wymieszać. Gotową masę truskawką wstawić na 20 minut do lodówki.

KREM CYTRYNOWY: Żółtka dokładnie utrzeć z 1/2 szklanki cukru. Następnie przelać je do blaszanego naczynia i umieścić je nad garnkiem ze wrzącą wodą (aby był w zasięgu gorącej pary). Śmietankę zagotować i dodać do startych żółtek, cały czas całość ubijając na parze. Po dokładnym ubiciu zdjąć z nad garnka z parą i ubijać aż do wystygnięcia. Cytrynę sparzyć i wycisnąć z niej cały sok. Białka ubić z pozostałym cukrem i razem z sokiem z cytryny oraz zagęstnikiem dodać do żółtkowo-śmietanowej masy. Całość delikatnie wymieszać. Wstawić na 20 minut do lodówki.
Po upływie wymaganego czasu kremy wyciągnąć z lodówki i rozłożyć w równych częściach do pucharków. Przed podaniem każdy z pucharków polać polewą czekoladową i udekorować kawałeczkami świeżych truskawek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marchewka 30.08.2011 22:49
chętnie bym taki zjadła,
kate.500 21.08.2011 10:18
pycha
olivka 13.08.2011 08:57
pychotka taki pucharek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak