Sposób przygotowania

Żółtka dokładnie utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru. Dodać do nich kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Wymieszać. Dodać koniak. Kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru (kilka łyżek śmietany można odłożyć do dekoracji lub zastosować bitą śmietanę z puszki). Do śmietany z cukrem pudrem dodać masę żółtkową i dokładnie rozmieszać. Tak przygotowany krem wlać do salaterek i odstawić na około 180 minut do lodówki.

MAKARONIKI: Białka ubić na sztywną pianę i dodać do nich cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać zmielone migdały i przecier jabłkowy i ponownie wymieszać. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem (do pieczenia) i za pomocą łyżki nakładać małe porcje masy przygotowanej na makaroniki. Należy uważać żeby makaroniki się nie zlepiły ze sobą, najlepiej zachować pewne odległości. Wyłożone na blaszce makaroniki piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 13 minut. Gotowe makaroniki ostudzić.

DESER: wyciągnąć deser rozłożony do salaterek z lodówki i każdy z nich z osobna udekorować upieczonym makaronikiem oraz bitą śmietaną. Przed podaniem każdą salaterkę posypać kakao.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Apetyczny przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    fajny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Iwona45

    mniam
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !