Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż a la zamora

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 40 dag
boczek 15 dag
cebula 25 dag
wieprzowina 25 dag
smalec 15 dag
czosnek 6 ząbków
natka pietruszki 2 łyżki
papryka mielona 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż a la zamora

W żaroodpornym naczyniu stopić smalec wieprzowy i lekko podsmażyć na drobno pokrojoną cebulę, łyżkę posiekanej natki pietruszki i zmiażdżony czosnek, doprawiając całość papryką. Dodać drobno pokrojone mięso z uszu i ryja wieprzowego, tzw. głowiznę. Dodać wody w ilości potrzebnej do ugotowania ryżu. Gdy zacznie wrzeć, wrzucić umyty i osączony ryż i gotować na silnym ogniu. Ryż powinien wchłonąć cały płyn, ale się nie rozgotować. Odstawić z ognia, ułożyć na powierzchni cienkie plasterki boczku. Przykryć, wstawić na kilka minut do niezbyt gorącego piekarnika, po czym zdjąć pokrywkę i zwiększyć płomień, by boczek lekko się zrumienił.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak