Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki ze szpinakiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
pół kostki drożdży
jajko 2
sól
mleko 1/2 szkl.
margaryna 1/2 kost.
cukier 1 łyżka
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
szpinak mrożony rozdrobniony
czosnek 4 ząbki
pieprz
sól
kminek
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki ze szpinakiem

1. CIASTO:
- mąkę wymieszać z jajkami.
- rozpuścić margarynę
- mleko wymieszać z cukrem. Do letniego mleka dodać drożdże wymieszać. Wlać do mąki z jajami. Wymieszać (zagniatać rękami). Dodać margarynę (partiami) zagnieść.
- Ciasto posypać mąką. Przykryć ręcznikiem. Odczekać 40 minut.
- Rwać po kawałku. Rozwałkować, pokroić w kwadraty, prostokąty lub trójkąty. Na każdy kawałek rozwałkowanego ciasta położyć nadzienie szpinakowe (2). Zwinąć w dowolny sposób. Górę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać koperkiem i kminkiem.

2. NADZIENIE SZPINAKOWE:
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło. Gdy się roztopi, dodać mąkę. Wymieszać. Dodać szpinak. Wymieszać. Dodać posiekany czosnek, sól i pieprz, wymieszać. Dusić przez kilka minut. Pod koniec dodać jajko. Wymieszać. Trzymać na ogniu tak długo, aż jajo się zetnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Faustyna 08.07.2011 09:52
Są przepyszne. Polecam gorące, akurat wyciągnięte z piekarnika. Zimne też są dobre, ale nie jest to, to samo:)
aguus 08.07.2011 09:39
Super pomysł na wykorzystanie szpinaku!
Dorota76 07.07.2011 21:40
uwielbiam
gosia47-47 07.07.2011 21:03
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak