Sposób przygotowania

1. CIASTO:
- mąkę wymieszać z jajkami.
- rozpuścić margarynę
- mleko wymieszać z cukrem. Do letniego mleka dodać drożdże wymieszać. Wlać do mąki z jajami. Wymieszać (zagniatać rękami). Dodać margarynę (partiami) zagnieść.
- Ciasto posypać mąką. Przykryć ręcznikiem. Odczekać 40 minut.
- Rwać po kawałku. Rozwałkować, pokroić w kwadraty, prostokąty lub trójkąty. Na każdy kawałek rozwałkowanego ciasta położyć nadzienie szpinakowe (2). Zwinąć w dowolny sposób. Górę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać koperkiem i kminkiem.

2. NADZIENIE SZPINAKOWE:
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło. Gdy się roztopi, dodać mąkę. Wymieszać. Dodać szpinak. Wymieszać. Dodać posiekany czosnek, sól i pieprz, wymieszać. Dusić przez kilka minut. Pod koniec dodać jajko. Wymieszać. Trzymać na ogniu tak długo, aż jajo się zetnie.

Komentarze

  • 1
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    uwielbiam
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Super pomysł na wykorzystanie szpinaku!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Faustyna

    Są przepyszne. Polecam gorące, akurat wyciągnięte z piekarnika. Zimne też są dobre, ale nie jest to, to samo:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !