Sposób przygotowania

Dużo razy myślałam o tym przepisie ale brakowało mi odwagi...do dziś:)
Do 3 miseczek rozsypać wiórki, bułkę i rozmącone jajko. Z mocno zamrożonych lodów (wg mnie najlepsze firmy Grycan) wydrążać specjalną łyżką kulki po czym szybko obtaczać je w wiórkach, jajku i bułce. Gotowe (w panierce) schować na koniec zamrażalnika (teoretycznie na pół h chociaż ja trzymałam 2 godziny:P). Po tym czasie (gdy będą znów mocno zmrożone) wlać olej do rondelka (tak jak przy smażeniu frytek, kulki będą musiały topić się w głębokim oleju). Gdy olej już się dostatecznie rozgrzeje, wrzucać po kolei zamrożone kulki na dosłownie kilka sekund. Jeśli olej będzie bardzo rozgrzany, kulki lodowe od razu nabiorą koloru i będą gotowe do jedzenia (tzn. w środku dalej zamrożone a panierka ciepła).

Komentarze

  • 1
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    a to Ci rarytas
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    zabawne i interesujące:)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    no takich lodów jeszcze nie jadłem...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Faustyna

    Nigdy o czymś takim nie słyszałam! Świetny pomysł!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Halusia

    Rzeczywiście, nigdy bym nie wpadła na taki pomysł :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justa32

    rewelacja
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    super - trzeba wypróbować przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    jadłem takie ostatnio w knajpie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !