Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie oczyścić, najlepiej szczoteczką i gotować w mundurkach przez 10 minut we wrzącej wodzie. Udka opłukać, oczyścić, osuszyć, a następnie natrzeć solą i pieprzem. tak doprawione udka podsmażyć na rozgrzanym oleju. Po podsmażeniu przełożyć na nasmarowaną tłuszczem blachę. Czosnek i cebulkę oczyścić, a następnie drobniutko posiekać i delikatnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotowane w mundurkach ziemniaczki ostudzić i obrać. Razem z podsmażoną cebulką i czosnkiem oraz goździkami oraz liściem laurowym dodać do mięska znajdującego się na blaszce. Całość opruszyć majerankiem. Piec pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po uplywie tego czasu całość zalać bulionem oraz sokiem jabłkowym. Piec następne pół godziny w tych samych warunkach.

FASZEROWANE JABŁKA: Jabłka dokładnie umyć, odciąć wierzch wraz z ogonkami. Wykroić gniazda nasienne. Rodzynki drobno posiekać, a następnie wymieszać z masłem i dodać migdały. Tak przygotowaną mieszaniną napełnić dziury powstałe w jabłkach po wykrojeniu gniazd nasiennych. Nafaszerowane jabłka przykryć od góry wcześniej odciętymi kawałkami jabłek (by wycinaniu gniazd nasiennych). Tak przygotowane jabłka ułożyć w blaszce obok pieczącego się mięsa na 15 minut przed końcem pieczenia. Danie podawać w całości (ziemniaczki, udka i jabłka).

SMACZNEGO ;)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !