Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kulebiak z ciasta drożdżowego

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 500 g
masło 80 g
drożdże 30 g
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
mleko 1/8 l
sól szczypta
Nadzienie:
ryż 100 g
masło 80 g
mąka 1 łyżka
natka pietruszki
sok z cytryny 1 łyżka
jaja 3 szt
dorsz 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: kulebiak z ciasta drożdżowego

Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, a gdy podrosną, dodać przesianą mąkę, jajko, sól i masło, wyrobić gładkie ciasto; pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 90 min. Oczyszczoną rybę posolić, pokropić sokiem z cytryny i dusić ok. 20 min. pod przykryciem na tłuszczu (40 g), dodając szklankę wody. Z łyżki mąki i łyżki tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem z ryby i gotować, aż sos dobrze zgęstnieje; przyprawić solą i ewentualnie pieprzem. Rybę drobno pokroić po usunięciu skóry i ości. Wymieszać z zasmażką dodając łyżkę drobno posiekanej naci pietruszki. Drobno pokrojoną cebulą przyrumienić na pozostałym tłuszczu, wymieszać z uprzednio ugotowanym na sypko i wystudzonym ryżem. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt szerokości 20 cm i długości blachy, w której kulebiak będzie się piekł; grubość ciasta nie powinna przekraczać 1 cm. Przenieść ciasto na posypaną mąką serwetę; na środku ciasta
ułożyć wąskim paskiem nadzienie; najpierw rybę, następnie ugotowane, drobno posiekane jajka, na końcu ryż; podnieść boki ciasta z obu stron, założyć jeden na drugi i mocno przygnieść, aby powstał rodzaj szwu; końce kulebiaka zagiąć do spodu. Ostrożnie podnieść serwetę i przełożyć kulebiak na posmarowaną tłuszczem blachę, aby ciasto dotykało dna szwem. Blachę postawić w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło. Naciąć wierzch w kilku miejscach, aby wytwarzająca się wewnątrz kulebiaka para mogła wydostać się na zewnątrz. Posmarować wierzch kulebiaka żółtkiem i piec ok. 45 min. W średnio nagrzanym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak