Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczupak gotowany w wywarze z warzyw z rodzynkami i winem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczupak 1 kg
marchew 40 gram
seler 40 gram
por 40 gram
pietruszka 40 gram
cebula 40 gram
migdały 10 sztuk
sok z cytryny 1 sztuka
mąka 1 łyżka
masło 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
wino czerwone 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Szczupak gotowany w wywarze z warzyw z rodzynkami i winem

Warzywa dokładnie opłukać, obrać i pokroić w równe plasterki. Następnie zagotować pół litra wody i wrzucić do niej pokrojone warzywa. Gdy zmiękną należy je doprawić solą. Szczupaka dokładnie umyć. Pokroić w dość grube plastry i włożyć do przygotowanego wcześniej wywaru z warzyw. Całość gotować przez 12 minut na wolnym ogniu. Do płytkiego garnka dodać masło i mąkę i zrobić z nich rumianą zasmażkę (na wolnym ogniu), następnie dokładnie rozprowadzić wino. Rozmieszać. Tak przygotowany sos dodać do wywaru z rybą. Dodać rodzynki, posiekane w plasterki migdały, cukier, sok wyciśnięty z całej cytryny oraz pieprz. Gotować z 5 minut. Następnie dorzucić pokruszone liście laurowe. Następnie naczynie przykryć pokrywką i tak przygotowane danie dusić jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Gotową rybkę najlepiej jest podawać udekorowaną natką pietruszki z ziemniaczkami oraz surówką z zielonej sałaty.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 06.12.2011 10:51
ciekawy przepis
kanu83 04.11.2011 23:22
extra rybka
Margo1 20.08.2011 20:01
smaczne
Kate131 13.07.2011 07:57
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak