Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitny mus kawowy

2.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Aksamitny mus kawowy, połączony z czekoladą to obowiązkowa pozycja w deserowym menu wszystkich smakoszy kawy! W połączeniu z ciasteczkami smakuje wyśmienicie.

Składniki:

jajek 5
cukru pudru 1/2szklanki
mielonej kawy 2 czubate lyzeczki
masła 1/2 kostki
kakao 1 łyżeczka
czekolada deserowa 20 dag

Porada

Mus smakuje super z różnymi kruchymi ciasteczkami oraz kokosankami

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitny mus kawowy

1. Kawę zaparzyć zalewając ja 2/3szklani wody(jeśli możliwe to najlepiej w ekspresie).

2. Czekoladę połamać i roztopić z masłem

3. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka zmiksować w kąpieli wodnej z letnia kawą.

4. Zdjąć z ognia i powoli dodawać cukier i czekoladę z masłem małymi porcjami.

5. Ubijać aż masa przestygnie.

6. Białka ubić na sztywna pianę.

7. Pianę połączyć z wystudzoną masą czekoladową.


Mus nakładamy do pucharków posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Do kremu można dodać kieliszek koniaku, winiaku lub rumu.

Wtedy trzeba alkohol wymieszać z kawowa esencją. Mus można dekorować bita śmietana

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak