Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po podhalańsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z morszczuka 70 dag
mąka 2 łyżki
śliwki bez pestek 10 dag
ziemniaki 3
marchewka 3
cebula 2
seler 1\\2
czosnek 2 ząbki
olej 1\\2 szklanki
masło 2 łyżki
sok pomidorowy 1\\2 szklanki
kremówka 3 łyżki
skórka cytrynowa 1 łyżeczka
natka pietruszki 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po podhalańsku

Śliwki pokroić w paseczki , filety rybne polewamy sokiem z cytryny od razu posypać sola i pieprzem do smaku, filety rybne mogą być dowolne możemy kupić z mintaja , morszczuka albo dorsza.Warzywa obieramy i kroimy a ziemniaki w plastry , marchewkę i seler w słupki , cebulę w kostkę , na patelni chwilkę smażymy plasterki ziemniaków , do ziemniaków dodajemy cebulę , marchew i seler i smażymy kilka minut. Doprawiamy solą , pieprzem posypać skórką cytrynową , kawałki ryb obtaczamy w mące i smażymy , śmietanę łączymy z sokiem pomidorowym i czosnkiem , też posolić do smaku. Żaroodporny półmisek wysmarować masełkiem , wyłożyć najpierw warzywami , potem rybą posypać śliwkami , zalewamy sosem , na koniec tylko już posypujemy natką pietruszki i zapiekamy w gorącym piekarniku 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 21.02.2013 13:09
lubię taka
ela16 14.07.2011 10:48
musi być dobre....
Babciagramolka 07.07.2011 17:32
Bardzo ciekawa zapiekanka
Margo1 07.07.2011 17:05
Bardzo wspaniałe danie na obiad , apetyczne . Możemy jeszcze posypać przyprawa do ryb Prymat.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak